Laden Evenementen

In Nederland worden in 2022 twee belangrijke historische jaren herdacht: 1572 en 1672. Boeiend?! Zeker weten! Beide jaren zijn ook voor het verloop van de Gorcumse geschiedenis van grote betekenis geweest. Daarom staat het Gorcums Museum – op eigentijdse wijze – stil bij beide herdenkingsjaren.

In de tentoonstelling Boeiend?! 1572 plaatst het Gorcums Museum het verhaal van de Martelaren van Gorcum in een bredere context. Aan de hand van 4 V’s blikken we terug op 1572, maar ook op andere historische en actuele gebeurtenissen uit de Gorcumse geschiedenis.

Verdraagzaamheid – Wat gebeurt er als jouw persoonlijke overtuigingen niet overeenkomen met die van de machthebbers? Een historisch overzicht van de gebeurtenissen rond de Martelaren van Gorcum staat symbool voor een groter maatschappelijk vraagstuk.

Verbondenheid – In samenwerking met lokale partners belicht het Gorcums Museum in een multimediale presentatie de impact van enkele kenmerkende Gorcumse gebeurtenissen op het gevoel van saamhorigheid binnen de samenleving.

Vrijheid – Fransje Killaars plaatst in haar textielinstallatie het leven naast de dood, hoop naast wanhoop en vrijheid naast gevangenschap. Een tijdloos beeld, dat ons laat stilstaan bij de wereld die ons omringt.

Verscheidenheid – In Panorama Gorcum en Gorcumse Koppen toont Marcel Köppen ons door de lens van zijn fotocamera een veelzijdig beeld van Gorinchem en zijn inwoners. Het gepresenteerde beeldmateriaal vestigt de aandacht op het belang van het vastleggen van het verleden voor het heden.

In de tentoonstelling Boeiend?! 1672 geeft het Gorcums Museum het podium aan hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door het thema water. Hun werk vormt een ode aan het landschap dat Gorinchem al eeuwenlang omringt. Er is werk te zien van Anna Bohneur, Frank Dekkers, Ingrid Geesink, Sjors Lammerts van Bueren, Dilara Noerlandi-Sinke, Willem den Ouden, Kees van Raaij en De Theatertroep.

Wanneer

  • Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 10.00 – 17.00
  • Elke zondag 11.00 – 17.00
  • T/m 2 oktober 2022

Bron: Mooi Gorinchem

Ga naar de bovenkant