Laden Evenementen

Vanaf 22 april staat een expositie in het Hendrick Hamel Museum in het teken van een bijzondere ontmoeting tussen twee kunstenaars: de Nederlandse Jaap Hartman (1950) en de Koreaanse Jeesun Mo. De spannende combinatie van robuuste bronzen beelden van Jaap en de kleurrijke, zinnenprikkelende werken van Mo, symboliseren de bijzondere band tussen twee landen: Holland en Korea.

Aanleiding

Op de kop af 370 jaar geleden werd voor die bijzondere band de basis gelegd door een Gorcumer: Hendrick Hamel. Als boekhouder in dienst van de VOC leed hij schipbreuk op de kust van Korea. Deze ongeplande ontmoeting met het tot dan toe onbekende land had grote gevolgen: met zijn ‘journael’ ontsloot Hendrick het voor het Westen en wordt daar nu vereerd als ‘de ontdekker van Korea’. Het naar hem vernoemde museum in Gorinchem staat geheel in het teken van zijn unieke avontuur.

Jaap Hartman: Beeldhouwer

Jaap Hartman (1950) woont en werkt sinds 1987 in zijn geboortedorp Woudrichem.

Op de kunstacademie ontdekte hij zijn passie: beeldhouwer wilde hij worden. ‘Bij boetseren werk je van binnen naar buiten, met klodders klei. Daardoor ontstaat een open beeld. Dat is mijn stijl, mijn handschrift‘. Die beelden van klei giet Jaap af in brons. Zo ontstond ook zijn bekende beeld van Hendrick Hamel aan de Havendijk.

Ook exposeerde hij in Korea en leerde Jeesun Mo kennen.

Jeesun Mo: an ever-smiling person

Net als Jaap Hartman put de Koreaanse Jeesun Mo veel inspiratie uit de natuur en het contact met mens en dier. Zij geniet internationale bekendheid en exposeerde onder meer in New York, Parijs, Berlijn, Wenen en Singapore. Het exposeren in het Hendrick Hamel Museum, waar zij al eerder te gast was, voelt voor haar als thuiskomen.

In veel van haar werk – een combinatie van verschillende technieken – buitelen sprookjesachtige figuren, dieren en voorwerpen over elkaar heen, in een feest van kleur en dynamiek. Die weerspiegelen haar opgeruimde, vrolijke karakter. Niet voor niets staat zij te boek als ‘an ever-smiling person with a lot of ahhs and oh my god! expressions’.

Wanneer

  • Elke woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 20 augustus 2023

Bron: Mooi Gorinchem

Ga naar de bovenkant